Przepis
Składniki:
łyżka oleju
400 g mięsa wieprzowego np. polędwicy, pokrojonej na cienkie paski
2 łyżki zielonej pasty curry
3 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony na cienkie plastry
2 ostre papryki, bez nasion, drobno pokrojone
400 ml mleczka kokosowego
100 ml wody
100 g małych kolb kukurydzy, podzielonych na pół
125 g makaronu jajecznego
200 g groszku
2 cebule drobno pocięte
Rozgrzewamy w woku olej na dużym ogniu, wkładamy wieprzowinę. Cały czas mieszając, smażymy ją do równomiernego zbrązowienia (ok. 6-8 minut). Odsuwamy mięso na bok.
Redukujemy ogień. Do powstałej przestrzeni pośrodku woka, wkładamy imbir, curry oraz chili. Smażymy te składniki mieszając przez około minutę. Następnie stopniowo dolewamy mleczko kokosowe.
Mieszamy z mięsem. Dodajemy wodę i doprowadzamy całość do wrzenia. Redukujemy ogień, dodajemy kukurydzę oraz cebulę. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Dodajemy do woka makaron i groszek Dobrze mieszamy i podsmażamy około minuty.