Zielone curry z wieprzowiną i makaronem

Ewelina
Makarony
28.03.2014 12:25
Zielone curry z wieprzowiną i makaronem

Przepis

Składniki:

łyżka oleju

400 g mięsa wieprzowego np. polędwicy, pokrojonej na cienkie paski

2 łyżki zielonej pasty curry

3 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony na cienkie plastry

2 ostre papryki, bez nasion, drobno pokrojone

400 ml mleczka kokosowego

100 ml wody

100 g małych kolb kukurydzy, podzielonych na pół

125 g makaronu jajecznego

200 g groszku

2 cebule drobno pocięte

Rozgrzewamy w woku olej na dużym ogniu, wkładamy wieprzowinę. Cały czas mieszając, smażymy ją do równomiernego zbrązowienia (ok. 6-8 minut). Odsuwamy mięso na bok.

Redukujemy ogień. Do powstałej przestrzeni pośrodku woka, wkładamy imbir, curry oraz chili. Smażymy te składniki mieszając przez około minutę. Następnie stopniowo dolewamy mleczko kokosowe.

Mieszamy z mięsem. Dodajemy wodę i doprowadzamy całość do wrzenia. Redukujemy ogień, dodajemy kukurydzę oraz cebulę. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.

Dodajemy do woka makaron i groszek Dobrze mieszamy i podsmażamy około minuty.