Curry z kurczaka

Ewelina
Obiad
22.09.2014 9:05
Curry z kurczaka

Przepis

Danie niezbyt fotogeniczne, ale bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Pomijając czas marynowania mięsa, potrzeba zaledwie 25 minut, żeby cieszyć się pysznym, aromatycznym posiłkiem.

SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka

1 niezbyt dojrzałe mango

łyżeczka oleju

puszka 400 g mleczka kokosowego

200 g mieszanki ryżu basmati + dzikiego do podania

ewentualnie świeża kolendra do posypania

MARYNATA DO MIĘSA:

1 łyżka oleju

1/2 łyżeczki kurkumy

1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (lub ostrej)

duża szczypta chili w młynku

1/3 łyżeczka curry

2/3 łyżeczki startego świeżego imbiru

mały ząbek czosnku

sól

pieprz

WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać ze składnikami marynaty, naczynie zafoliować i wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin.

Mango umyć, obrać ze skóry, odkroić miąższ od pestki i pokroić go w kostkę.

W międzyczasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron.

Dodać pokrojone mango i mleczko kokosowe, ale tylko to co gęste z wierzchu, wtedy sos nie potrzebuje czasu, żeby zgęstnieć i mango pozostanie nierozgotowane.

Gotować 1-2 min, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie curry.

Podać z ryżem.

Można posypać świeżymi listkami kolendry (ja nie przepadam za jej smakiem).