Przepis
Danie niezbyt fotogeniczne, ale bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Pomijając czas marynowania mięsa, potrzeba zaledwie 25 minut, żeby cieszyć się pysznym, aromatycznym posiłkiem.
SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 niezbyt dojrzałe mango
łyżeczka oleju
puszka 400 g mleczka kokosowego
200 g mieszanki ryżu basmati + dzikiego do podania
ewentualnie świeża kolendra do posypania
MARYNATA DO MIĘSA:
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (lub ostrej)
duża szczypta chili w młynku
1/3 łyżeczka curry
2/3 łyżeczki startego świeżego imbiru
mały ząbek czosnku
sól
pieprz
WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać ze składnikami marynaty, naczynie zafoliować i wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Mango umyć, obrać ze skóry, odkroić miąższ od pestki i pokroić go w kostkę.
W międzyczasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron.
Dodać pokrojone mango i mleczko kokosowe, ale tylko to co gęste z wierzchu, wtedy sos nie potrzebuje czasu, żeby zgęstnieć i mango pozostanie nierozgotowane.
Gotować 1-2 min, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie curry.
Podać z ryżem.
Można posypać świeżymi listkami kolendry (ja nie przepadam za jej smakiem).