Przepis
Składniki masa krówkowa :
1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
Składniki masa budyniowa :
1L mleka,
3/4 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
250g masła,
1 szklanka mąki pszennej,
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 jajko.
Składniki bita śmietana :
0,5L śmietany 30%,
3 łyżki kakao,
2 łyżki cukru pudru,
2 płaskie łyżki żelatyny.
Dodatkowe składniki :
2 duże opakowania herbatników,
posypka czekoladowa lub starta gorzka czekolada.
Przygotowanie masy krówkowej :
Masę krówkową w puszcze wstaw do gorącej wody. Pozostaw 15-20 minut aż masa zrobi się płynna.
Przygotowanie bitej śmietany :
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.
Przygotowanie masy budyniowej :
Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.
Przygotowanie ciasta krówki :
Blaszkę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Herbatniki wyłóż na dno tortownicy. Rozsmaruj masę krówkową. Połóż kolejną warstwę herbatników, następnie warstwę masy budyniowej i ponownie herbatniki. Na górę ułóż kakaową bitą śmietanę. Całość posyp posypką czekoladową lub startą czekoladą.Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Blaszka : 30cm x 24 cm