- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
½ kg pieczarek
1 duża papryka (u mnie czerwona)
½ kalafiora
Kawałek pora (ok. 5 cm) lub cebula
300-400g piersi z kurczaka
½ puszki mleczka kokosowego (mile widziana śmietanka! ;))
Curry – do smaku
Pieprz cayenne, papryka czerwona ostra i słodka, sól
Olej kokosowy do smażenia – około 2 łyżki
Opcjonalnie: inne warzywa z lodówki:)
Przepis
Zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw, żeby zaoszczędzić sobie czasu przy smażeniu:) Kroimy jak chcemy, na nie-za-małe i nie-za-duże kawałki, żeby doszły do miękkości w mniej więcej jednym momencie.
Gdy warzywa już zrobione zabieramy się za kurczaka. Kroimy go w kostkę/paski (jak kto woli) i przesmażamy w woku na oleju kokosowym. Doprawiamy przyprawami do smaku i dorzucamy najtwardsze warzywa – paprykę, kalafior i por. Smażymy całość przez 3-4 minutki i dorzucamy pieczarki/resztę opcjonalnych warzywek😉 Przesmażamy kolejne 3-4 minuty (aż pieczarki zaczną puszczać sok, który lekko odparuje) i zalewamy wszystko mleczkiem i śmietanką kokosową.
Teraz trzeba tylko dusić wszystko na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywka (no i kurak!) będą odpowiednio miękkie – oczywiście mogą być al-dente.😉 Prawdopodobnie w tym momencie będzie też trzeba jeszcze raz doprawić – ponownie do smaku. Gdy wszystko będzie tak jak chcemy wystarczy wziąć łychę/widelec i zajadać😀
W wersji low carb zjadamy bez dodatków, w wersji o niskim ig – możemy samo lub z brązowym/dzikim ryżem😉
Smacznego!😉