Kurczak z warzywami w sosie curry

Aleksandra
Obiad
31.03.2016 12:06
Kurczak z warzywami w sosie curry
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

½ kg pieczarek

1 duża papryka (u mnie czerwona)

½ kalafiora

Kawałek pora (ok. 5 cm) lub cebula

300-400g piersi z kurczaka

½ puszki mleczka kokosowego (mile widziana śmietanka! ;))

Curry – do smaku

Pieprz cayenne, papryka czerwona ostra i słodka, sól

Olej kokosowy do smażenia – około 2 łyżki

Opcjonalnie: inne warzywa z lodówki:)

Przepis

Zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw, żeby zaoszczędzić sobie czasu przy smażeniu:) Kroimy jak chcemy, na nie-za-małe i nie-za-duże kawałki, żeby doszły do miękkości w mniej więcej jednym momencie.

Gdy warzywa już zrobione zabieramy się za kurczaka. Kroimy go w kostkę/paski (jak kto woli) i przesmażamy w woku na oleju kokosowym. Doprawiamy przyprawami do smaku i dorzucamy najtwardsze warzywa – paprykę, kalafior i por. Smażymy całość przez 3-4 minutki i dorzucamy pieczarki/resztę opcjonalnych warzywek😉 Przesmażamy kolejne 3-4 minuty (aż pieczarki zaczną puszczać sok, który lekko odparuje) i zalewamy wszystko mleczkiem i śmietanką kokosową.

Teraz trzeba tylko dusić wszystko na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywka (no i kurak!) będą odpowiednio miękkie – oczywiście mogą być al-dente.😉 Prawdopodobnie w tym momencie będzie też trzeba jeszcze raz doprawić – ponownie do smaku. Gdy wszystko będzie tak jak chcemy wystarczy wziąć łychę/widelec i zajadać😀

W wersji low carb zjadamy bez dodatków, w wersji o niskim ig – możemy samo lub z brązowym/dzikim ryżem😉

Smacznego!😉

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną