Curry z kalafiorem i indykiem

Ewelina
Obiad
14.05.2015 19:02
Curry z kalafiorem i indykiem

Składniki

składniki na mięso:

- 900 g piersi z indyka

- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry

- 2- 3 łyżki oliwy

Mięso umyć, odkroić błonki i pokroić w kostkę, dodać oliwę oraz pastę i wymieszać wszystko do dokładnego połączenia. Całość wstawić do lodówki na ok 2- 3 godziny

przyprawy:

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1 łyżeczka suszonej bazylii

- 1 łyżeczka nasion kolendry

- 1/2 łyżeczki nasion kozieradki

- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka kurkumy

- 1/2 łyżeczki garam masala

- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

Nasiona kolendry i kozieradkę zmiażdżyć w moździerzu, następnie połączyć wszystkie przyprawy i odstawić.

składniki na curry:

- 1 główka kalafiora

- 2 puszki pomidorów krojonych

- 1 puszka mleczka kokosowego

- 1 duża cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżka maki + trochę wody- opcjonalnie

- ryż, natka pietruszki do podania

Przepis

Kalafiora podzielić na różyczki, następnie gotować 3- 4 minuty w gotującej i osolonej wodzie. Kalafior powinien lekko zmięknąć, ale nadal być twardawy.

Indyka wyciągnąć z lodówki i smażyć w bardzo dużej patelni, najlepiej woku do zrumienienia z obydwu stron- ok 2- 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z ognia

W międzyczasie pokroić cebulę oraz czosnek w drobną kostkę. W tym samym woku, w którym był smażony indyk, rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy i smażyć cebulę do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać mieszankę przypraw i smażyć, aż przyprawy zaczną pachnieć- ok 30 sekund.

Do woka dodać mleczko kokosowe, pomidory i kalafior, doprowadzić do wrzenia i przykryć. Gotować ok 10 minut, następnie zdjąć pokrywkę i gotować ok 15- 20 minut aż curry zacznie gęstnieć. Po tym czasie dodać mięso i gotować jeszcze 5- 10 minut, aby mięso doszło. Gdyby curry było za rzadkie, roztrzepać łyżkę mąki w małej ilości wody, aby powstał gęsty płyn. Następnie wlać mąkę do curry i pogotować chwilę.

Do misek przelać curry i podawać z ryżem lub chlebem obsypane natką pietruszki.

Smacznego!