Kokosowy sernik na czekoladowym spodzie

Ewelina
Przepisy
28.03.2014 8:43
Kokosowy sernik na czekoladowym spodzie

Przepis

spód:

- pół kostki masła

- 3 łyżki kakao

- pół dużego opakowania krakersów

Masło stopić,ostudzić.Dodać krakersy zmielone na pył i kakao.Dokładnie połączyć.

Wyłożyć dno i boki tortownicy.Wstawić na 30 min do lodówki.

masa:

- 750 g sera białego trzykrotnie zmielonego

- 6 jajek

- 100 g wiórków kokosowych

- kostka masła

- tabliczka białej czekolady

- szklanka cukru pudru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masło utrzeć z żółtkami,cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Stopniowo dodawać ser zmniejszając obroty miksera.Dodać poszatkowaną czekoladę i wiórki.Wymieszać ręcznie.

Pianę z białek ubić na sztywno.Delikatnie połączyć z masą serową.

To wszystko wylać na spód z krakersów.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni 10 minut.Potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej ok 1.5 godziny.

Studzić w otwartym piekarniku.Włożyć na kilka godzin do lodówki.