SKŁADNIKI Burgery z ciecierzycy: 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki polenty + do obtoczenia garść świeżej kolendry garść natki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku świeżo mielony pieprz olej kokosowy do smażenia sól Relish z ananasa: 250 g świeżego ananasa 2 szalotki lub mała czerwona cebula 1 papryczka chili 3 łyżki octu ryżowego 2-3 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżeczka oleju kokosowego Dodatki: 6 fińskich bułek owsianych 200 g cypryjskiego sera halloumi garść świeżej kolendry 1 pomidor 1 czerwona cebula kilka listków sałaty, np. rzymskiej PRZYGOTOWANIE Burgery z ciecierzycy Ciecierzycę odsącz z zalewy (zostaw ją na później) i zmiel na grubych oczkach za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub zgnieć tłuczkiem do mielenia ziemniaków. To jak, Piszecie się na takiego burgera? Burgery z ciecierzycy z serem halloumi i relishem z ananasa Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Burgery te przygotowałem z ciecierzycy z aromatycznymi przyprawami (głównie kolendrą) i obtoczyłem w polencie, dzięki czemu z wierzchu są cudownie chrupiące. Do tego egzotyczny lekko pikantny relish z ananasa, który idealnie się z nimi komponuje, grillowany ciągnący się ser halloumi i świeże warzywa. Zmaż z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju kokosowym. Polej go relishem z ananasa, połóż plasterki cebuli i kilka listków kolendry. Relish z ananasa Ananasa dokładnie obierz i pozbaw twardego środka. Ta piękna deska, którą widzicie na zdjęciu, pochodzi z manufaktury Wood for Food. W wersji wegańskiej ser halloumi można zastąpić tempehem i również ugrillować go na patelni. Przed podaniem zamocz je w wodzie po ciecierzycy i obtocz w polencie. Na spód połóż listek sałaty, plasterek pomidora i plastry grillowanego sera halloumi.