Monastyrska izba

Bernadeta
Ciasta
23.08.2017 18:33
Monastyrska izba

Monastyrska izba ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (tortowa 450 lub typ 500 lub 650) 200 g miękkiego masła 200 g śmietany (18%) 1 jajko 50 g cukru białego 1 łyżka wódki, spirytusu lub koniaku szczypta soli ew. 1/4 łyżeczki sody lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 2 słoiki wydrylowanych wiśni w soku do deserów (słoik po ok 650-750 ml) do przełożenia: ok. 700- 800 gęstej, tłustej śmietany 18% 100 g cukru dodatkowo: starta czekolada lub kakao do dekoracji Masa będzie bardzo luźna i miękka, ale tak ma być, należy ją wyjąć z miski, przełożyć na folię, owinąć dokładnie i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (ja zrobiłam ciasto od razu i zostawiłam na całą noc, razem ze śmietaną). Posmarować porcją śmietany, na wierzchu ułożyć 3 (lub 4) ruloniki, ponownie posmarować śmietaną, następnie ułożyć 2 lub 3 ruloniki, znowu posmarować śmietaną, następnie 1 lub 2 ruloniki i śmietana. Wiśnie również wlać na sitko i dokładnie odcedzić z soku (można zostawić na sicie na noc w lodówce). Każdą część na stolnicy na mące rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach mniej więcej 10 x 30 cm, podsypując mąką. Na długiej tacy lub paterze ułożyć obok siebie 4 rulony (jeśli mamy ich 10, a jeśli 15 to dół ma się składać z 5 rulonów). Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na stolnice wysypaną mąką i podzielić na 10-15 równych części. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, żeby ciasto zmiękło. Roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, złączeniem na dół. Na drugi dzień wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i połączyć je za pomocą miksera lub zagnieść ciasto ręcznie. Blachę wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika do 180 st. na 30 min. i piec na złoty kolor. Ciasto wygląda na trudne, ale tak naprawdę takie nie jest. Ten deser pochodzi z kuchni rosyjskiej i jest tam bardzo popularny, znany jako Monastyrska izba (монастырская изба) lub Drwa pod śniegiem (дрова под снегом).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2015/09/monastyrska-izba.html