Składniki: 150 g mięsa z piersi kurczaka 200 g pieczarek duża garść świeżego szpinaku 200 g makaronu penne 100 g parmezanu 1/2 szklanki passaty pomidorowej 3 łyżki kukurydzy konserwowej 3 łyżeczki suszonego oregano szczypta soli szczypta pieprzu 100 g parmezanu Sos beszamelowy: 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 300 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Uwielbiam zapiekanki, bo można w nich wykorzystać właściwie wszystko, co mamy akurat w lodówce 😉 Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Smażyć przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Piec ok. 10 minut w temp. 200°C. Dodać szpinak i smażyć, aż szpinak wyraźnie zmniejszy swoją objętość. Całość dokładnie zamieszać i smażyć przez ok. 5 minut. Masło rozpuścić na patelni i mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz.