SKŁADNIKI Sałatka: 400 g polędwicy z tuńczyka 100 g zielonej fasolki 2 jajka 1 główka sałaty rzymskiej 1 czerwona cebula 2 łyżki kaparów garść czarnych oliwek 4 filety anchois kilka pomidorów koktajlowych 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka listków świeżej bazylii gruboziarnista sól morska świeżo mielony czarny pieprz Pieczone ziemniaki: 6 ziemniaków 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka oleju Sos: sok z 1 cytryny 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 ząbek czosnku, otarty 60 ml oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz PRZYGOTOWANIE Sos Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Mam nadzieję, że mój przepis, chociaż na chwilę przeniesie Was nad lazurowe wybrzeże i pozwoli posmakować tamtejszej kuchni w tak prostym daniu. Pieczone ziemniaki Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w ósemki, dodaj olej oraz przyprawy i wymieszaj w misce. Ja w sezonie lubię jeszcze dorzucić fasolkę szparagową, ugotowaną na chrupko oraz kapary i trochę ziół. Wszystkie warzywa oraz jajko przekrojone na pół umieść na talerzach. Ułóż na blasze i piecz do miękkości w 200°C (powinno to zająć 20-25 minut). 😉 Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Sałatkę nicejską możemy podać z bagietką lub pieczonymi pikantnymi ziemniakami, na które przepis również podaję. Zieloną fasolką wrzuć do wrzątku na kilka minut, a następnie schłodź w zimnej wodzie.