Czarny ryż z kurkami, boczniakami i przegrzebkami z pora

Łukasz
Obiad
09.09.2016 11:02
Czarny ryż z kurkami, boczniakami i przegrzebkami z pora

Wyszło coś naprawdę niesamowitego, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis, bo to prawdziwe niebo w gębie! Czarny ryż z kurkami, boczniakami i przegrzebkami z pora Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI 1 szklanka czarnego ryżu (można również użyć ryżu dzikiego) 200 g kurek 200 g boczniaków 1 por (z dużą białą częścią) 3 łyżeczki masła klarowanego (lub oleju kokosowego) 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki syropu klonowego 4 ząbki czosnku 2 cm kłącza imbiru 1 płaska łyżeczka wegańskiego bulionu z warzyw mały pęczek szczypiorku PRZYGOTOWANIE Czarny ryż przepłucz pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka, zalej 2 szklankami wody, przykryj i ugotuj do miękkości (może to zająć od 45 minut do 1,5 godziny). Zwieńczeniem naszej roślinnej uczty będzie fit tarta z musem z malin i białą czekoladą z kokosa, czyli mój ulubiony sposób na łakocie bez wyrzutów sumienia. Sarah Britton pisze, że to jedno z tych komfortowych połączeń, które sprawia, że mamy ochotę zawinąć się z nim pod kocyk w chłodny wieczór i zwyczajnie się delektować, zapominając o bożym świecie. Kulminacyjnym punktem będzie pełne smaku umami danie, na które przepis podałem już dzisiaj – czarny ryż z eskalopkami z pora, kurkami i boczniakami. Po ugotowaniu ryż przepłucz pod zimną wodą i wymieszaj z 1 łyżką syropu klonowego oraz 1 łyżką sosu sojowego. Smaż je na złoto, następnie wlej 1 łyżkę syropu klonowego, 1 łyżkę sosu sojowego oraz dodaj 1 cm otartego imbiru. Odtwarzając ten przepis, postanowiłem posunąć się o krok dalej i maksymalnie wydobyć z grzybów smak umami, podkręcając je sosem sojowym i zestawiając go ze słodyczą syropu klonowego oraz pikanterią imbiru. Kochani, korzystając z okazji chciałbym Was serdecznie zaprosić do uczestnictwa w warsztatach kulinarnych, które organizuję wspólnie z BURDA FOOD CENTER we Wrocławiu. Przyrządzimy dania z jednej strony zaskakujące swoją prostotą, a z drugiej pełne intrygujących połączeń. W tym czasie oskrob kurki, oczyść je z piasku pod dużym strumieniem wody, osusz. Na pierwszy ogień pójdzie amuse bouche w formie sakiewek z buraczanym makaronem, chrupiącymi warzywami i morelowym chutneyem. Pod tym hasłem przygotowałem menu pełne barw, tekstur, smaków i aromatów, które mnie zainspirowały wraz z kończącym się latem. Mnie urzekła w nim również gra barw — porów i kurek kontrastujących z czarnym ryżem. Następnie w 50 ml wrzątku rozrób bulion z warzyw i zalej nim pora. Pomysł na podanie kurek i porów à la małże Św. Jakuba na czarnym ryżu znalazłem w mojej ulubionej książce My New Roots. Dla spragnionych zdrowych fast-foodów przyrządzimy burgery z fasoli w bliskowschodnim stylu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2016/09/Czarny-Ryz-z-Kurkami-i-Boczniakami.html