Składniki: (3 - 4 porcje) - 1/2 opakowania selera naciowego - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 3 gałązki natki pietruszki - 3 gałązki koperku - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka tymianku - pieprz i sól do smaku - 2 - 3 łyżki oleju do smażenia - makaron pełnoziarnisty lub bezglutenowy do podania Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. - Po tym czasie dodać rozmieszany z kilkoma łyżkami wody koncentrat, oregano, majeranek i tymianek, wymieszać i jeszcze dusić około 3 minut. - Pod koniec dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, koperek i pietruszkę, przyprawić do smaku pieprzem i solą, chwilę jeszcze podsmażyć. - Tuńczyk z selerem naciowym najlepiej smakuje podany z makaronem pełnoziarnistym.