Ciasto marchewkowe dietetyczne - 400 g drobno startej marchwi - 130 g płatków owsianych - 4 jajka - szczypta soli - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - 2 łyżki miodu - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka cynamonu - szczypta imbiru - 50 g owoców suszonych (rodzynki, żurawina, morele) - opakowanie serka homogenizowanego waniliowego light - płatki migdałowe Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Ciasto ma kilka zalet, po pierwsze jest pyszne, po drugie jest lekkie, zdrowe, po trzecie robi się je bardzo łatwo, po czwarte składniki ma każdy w domu, po piąte szybko znika. Na początek zapraszam na genialnie odchudzone ciasto marchewkowe, które znalazłam na blogu ABC dieta od kuchni. Na koniec dosypać mąkę z płatków, przyprawy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut. Na suchej patelni przyrumienić płatki migdałów, posypać nimi serek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Upieczone ciasto odstawić na 15 minut do wystudzeni.