Składniki: (na 3 - 4 porcje) - 1 duży por - 500 g pieczarek - 1 puszka kukurydzy - 3 ogórki kiszone - 6 jajek - 1 - 2 łyżki chrzanu - 2 - 3 łyżki majonezu - 1 łyżeczka soku z cytryny - 80 - 100 g twardego sera żółtego (opcjonalnie) - pieprz i sól do smaku Sałatka z pora i jajek z sosem chrzanowym ma świeży i bardziej wyrazisty smak. - Pieczarki oczyścić i gotować przez 20 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Koniecznie wypróbujcie z sosem chrzanowym, gdyż z samym majonezem nie jest taka smaczna. Jak zrobić sałatkę z pora i jajek z sosem chrzanowym? Składniki sałatki łączyć z sosem najlepiej tuż przed podaniem, gdyż po pewnym czasie chrzan nieco wietrzeje i sałatka staje się mniej ostra. U mnie sałatka jest w lżejszej formie, gdyż bez dodatku sera żółtego i z mniejszą ilością majonezu. Sałatka z pora i jajek to nieodzowny element każdego niemal przyjęcia w moim domu. Składniki połączyć z sosem tuż przed podaniem, gdyż chrzan nieco wietrzeje.