Leczo na zimę do słoików

Bernadeta
Przetwory
14.08.2017 20:59
Leczo na zimę do słoików

Leczo na zimę do słoików - 2 kg papryki kolorowej - 2 kg pomidorów - 6 ząbków czosnku - ostra papryczka chilli - 1 kg cebuli - świeża natka pietruszki - 2 łyżki oregano - łyżka słodkiej papryki - łyżka ostrej papryki - sól - pieprz czarny świeżo mielony - szklanka passaty domowej/sosu pomidorowego - olej - cukier do smaku - opcjonalnie 1/2 kg pieczarek Papryki umyć, oczyścić z nasion, chilli również, razem z cebulą pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Można także zapasteryzować w wodzie, należy włożyć słoiki do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować je 30 min od momentu zagotowania się wody na wolnym ogniu. Można także zapasteryzować w wodzie, należy włożyć słoiki do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować je 30 min od momentu zagotowania się wody na wolnym ogniu. Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. W garnku rozgrzać oliwę wrzucić warzywa, czosnek, posiekaną natkę i smażyć, a jak zaczną mięknąć po ok 15 minutach wlać passatę/sos pomidorowy lub dodać przecier (jeśli dajemy przecier to podlać wodą lub bulionem ok 1/2 szklanki). Zima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Opcjonalnie na tym etapie można także dodać pokrojone w plasterki pieczarki i zrobić leczo grzybowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2014/08/leczo-na-zime-do-sloikow.html