Testujcie 🙂 i dzielcie się w komentarzach Waszymi wrażeniami, pytaniami i sugestiami 🙂 Składniki: Kruche ciasto – 3 żółtka – 30 g cukru pudru – pół łyżeczki proszku do pieczenia – ½ opakowania cukru wanilinowego – 150g mąki pszennej – 100g masła Galaretka z malinami -600g świeżych malin (mogą być również mrożone) – 3 malinowe galaretki – 3 szklanki wrzącej wody Krem – 500ml śmietany kremówki 36% – 250 g serka mascarpone – 3łyżki cukru pudru Beza – 3 białka -150g drobnego cukru – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy lub miksujemy w malakserze. Bezę wykładamy na formę o takich samych wymiarach jak kruche ciasto i pieczemy w temperaturze 140 st C bez termoobiegu około 1h. Piec w temperaturze 190 – 200 st. C przez około 15-20 minut na lekko złoty kolor.. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Ciasto najlepiej schować na noc do lodówki i kroić zaraz po wyciągnięciu 🙂 Przygotować formę do wypieków (prostokątną 23 x 33 lub kwadratową 24 x 24) i wysmarować ją masłem lub margaryną. Krem wykładamy na ciasto z galaretką i wyrównujemy. Malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Malinowa chmurka to ciasto, które należy do jednych z moich ulubionych.