Sięgnijmy zatem po maliny i morele i przyrządźmy z nich pyszny deser, czy przekąskę – jak kto woli 🙂 Składniki suche: – 200g mąki orkiszowej – 150ml mleka migdałowego – 150g malin – 50g mąki pełnoziarnistej żytniej – 50g mąki owsianej – 50g cukru trzcinowego/ksylitolu – 50g płatków migdałów + do posypania – 45ml oleju rzepakowego – 2 jajka – 3 morele – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Owoce myjemy i osuszamy. Dziś już połowa sierpnia, a na palcach mogę zliczyć dni, w których pogoda w Trójmieście dopisała tak, by faktycznie poczuć, że jest lato. świeżość owoców morza i soczystość owoców (nawet tych naszych jak śliwki, jabłka, czy gruszki), sprawiała wrażenie, jakby miało się do czynienia z zupełnie innym wymiarem ich smaku. Kochani, jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli okazję pojechać na Sycylię – nie zastanawiajcie się długo! Osobiście, zakochałam się w Sycylii po uszy i jest to kolejne miejsce (nie zapominając o Hiszpanii), gdzie mogłabym zamieszkać na starość. Jednakże, moja złość na pogodę jest nieco mniejsza, gdyż dopisała ona podczas mojego pobytu na Sycylii. Jednakże, jesteśmy tu w Polsce i grzech nie skorzystać z dobrodziejstw, którymi raczy nas teraz natura. Ja pozostawiłam tam moje serce i mam nadzieję, że uda mi się po nie wrócić :). W 1 miseczce mieszamy suche składniki: mąki, migdały, proszek, sodę, sól i cukier. Morele kroimy w kostkę i wraz z malinami dodajemy do ciasta, bardzo delikatnie mieszając.