Dodatkowo: – 1 opakowanie alg nori – 1 tubka pasty wasabi – 1 ogórek szklarniowy – 1 mała cukinia – 1 awokado – 100g łososia wędzonego – 125g serka śmietankowego Ogórek i cukinię myjemy, obieramy jeśli tego wymagają. Składniki na ryż: – 250g ryżu do sushi – 6 łyżek octu ryżowego – 2 łyżki cukru – spora szczypta soli W 1/3 nori bliższej nas (w dolnej części), palcami tworzymy delikatny rowek/pasek na całej szerokości nori, w którym umieszczamy niewielką ilość wasabi (nieco więcej dla fanów ostrych smaków). Dlatego dziś, chciałabym zaprezentować Wam świetny przepis na Sushi, które zasmakuje każdemu – nawet największemu wrogowi Sushi (bo i takiego mam w domu), gdyż użyłam jedynie podstawowych, delikatnych składników. Długość ogórka i cukinii nie powinna być dłuższa niż szerokość nori, jeśli jest – kroimy je na pół. Rulon (cały czas naciskając, by sushi było jak najbardziej zwarte) zawijamy tak, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku, a mata pozostała na zewnątrz. Obok wasabi na całej szerokości układamy łyżeczką trochę serka śmietankowego, plastry łososia, po 2-3 słupki ogórka i cukinii oraz kilka plastrów awokado. Na końcu dalszym od nas pozostawiamy ok. 1,5 cm bez ryżu, w celu ułatwienia nam sklejenia rolki. Na desce do krojenia rozkładamy matę bambusową (równolegle do nas), na macie układamy listek nori błyszczącą stroną do maty. Na stronie matowej układamy cienką warstwę ryżu nawilżając palce w zimnej wodzie, co ułatwi jego nakładanie. Ryż przekładamy do garnka z przezroczystą pokrywką i zalewamy 375ml wody (w stosunku 1 : 1,5), przykrywamy. Ryż z wodą podgrzewamy stopniowo do momentu, kiedy zaobserwujemy delikatne oznaki gotowania (bąbelki), po czym nieco zmniejszamy ogień i utrzymujemy ten stan przez 2 minuty. Ogórka i cukinię kroimy w paski o grubości 1,5 x 1,5 cm.