Dodatkowo: duża kulka mozzarelli do pizzy (ew. taka z zalewy lub gotowe do kupienia plastry mozzarelli) 100-150 g tartej mozzarelli kilka średnich lub kilkanaście malutkich pieczarek papryka cebula kukurydza szynka/salami (opcjonalnie podsmażona lekko cienka kiełbasa lub kurczak pokrojony w kostkę, doprawiony np przyprawą gyros, podsmażony) Drożdże przekładamy do szklanki i zalewamy niewielką ilością letniej wody, mieszamy, aż do rozpuszczenia. Posypujemy tartą mozzarellą i rozkładamy pozostałe dodatki – u mnie to pokrojona w piórka cebula, pokrojona na paseczki papryka, szynka pokrojona na szerokie paski, plastry salami, pokrojone na plastry surowe pieczarki, garść kukurydzy oraz plastry mozzarelli. I moje osobiste zdanie – pizza smakuje dużo lepiej jeśli nie ma zbyt wielu składników (tzn różnorodność owszem, byle nie za dużo ilościowo poszczególnego składnika – czyli kilka pieczarek, zamiast kilkunastu; garść lub dwie kukurydzy, zamiast całej puszki; trochę szynki itd. ;) Ja tak się czułam po zrobieniu pizzy z poniższego przepisu:) Szczerze mówiąc pizzę, o której wspominam na wstępie mam wypróbowaną, tą robiłam tylko jeden raz, ale muszę przyznać, że wyszła nawet lepsza niż z pizzerii. Mąki musiałam podsypać trochę więcej – mniej więcej o 1/2 szklanki (ale to pewnie i tak wiele zależy od samej mąki/firmy – wykorzystałam mąkę tortową). * jeśli chcemy pizzę z kurczakiem wystarczy jakieś 250-300 g, jeśli z kiełbasą – 2-3 pętka cienkiej, krótkiej) Zdjęcia co prawda zamieszczam mało atrakcyjnie, bo robione były totalnie na szybko, ale zrozumcie, tak nam ta pizza pachniała, że chcieliśmy się do niej dobrać jak najszybciej;) Wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do rąk (w razie potrzeby dosypujemy jeszcze odrobinę mąki – byle nie za dużo*). Nie ma sensu jednak dawać go na pizze w zbyt dużej ilości. przygotowując pizzę drugi raz wykorzystałam mąkę do pizzy, typ 00, i faktycznie podana ilość mąki okazała się wystarczająca. 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Sos: puszka pomidorów pelati (użyłam firmy CIRIO) ząbek czosnku łyżka oliwy oregano bazylia sól morska i pieprz do smaku cukier Uznałam, że skoro ta pizza nam smakuje, nie ma sensu próbować innych receptur. Poniżej pizza z kiełbasą, cebulą, papryką, mozzarellą, pieczarkami oraz liśćmi świeżego szpinaku Źródło Udostępnij Zapisz Do tej pory wypróbowałam kilka przepisów na ciasto do pizzy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, do wyrośnięcia. Podsmażamy go w rondelku, na rozgrzanej łyżce oleju, tylko przez chwilę. mąki (polecam typ 00*) 60 g drożdży 3-4 łyżki oliwy ok 1 szkl.