Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 2-3 garście płatków migdałowych Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jedną łyżkę powstałej masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną, kiedy ładnie się połączy, wlewamy do reszty masy, miksujemy do połączenia. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 800 g serka waniliowego 200 g masła 65 g drobnego cukru 2 łyżki żelatyny Jeśli chcecie ciasto z lżejszą masą, możecie np wykorzystać tą śmietanową z ciasta Danio. Udostępnij Zapisz Biszkopt makowy, dżem z czarnej porzeczki oraz masa maślana z serkiem homogenizowanym. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Pokazałam Wam to ciasto w relacji na Instagramie i dosłownie zasypaliście mnie prośbami, abym opublikowała przepis jeszcze przed Świętami. Następnie (pod koniec ucierania masy) podgrzewamy na malutkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. Suche składniki dodajemy do masy w 2-3 turach, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wykładamy na masę (dżemem do masy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.