Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 2 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki soli 3 ząbki czosnku zalewa: 1 szklanka octu 10% pół szklanki wody 2 szklanki cukru 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe Ogórki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy w cienkie plasterki. Podobne przepisy: Ogórki w kurkumie i curry Ogórki z kolendrą Mizeria na zimę do słoików Ogórki w zalewie musztardowej Ogórki z chili i czosnkiem Do ogórków dorzucamy pokrojone w piórka cebule, rozdrobniony czosnek, przyprawę gyros i odcedzoną zalewę, całość odstawiamy na 12 godzin. Z octu, wody, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych robimy zalewę – wszystko pakujemy do garnka i gotujemy jakieś 2 minuty. Znowu sugerowałam się moim przepisem na ogórki, zmieniając jedynie przyprawę i dodając cebulę. Wczoraj, żerując na ogrodzie Wwłów, poprawiłam zdjęcie, dziś dzielę się z Wami przepisem.