English version Sweet blueberry sauce (8 servings) Ingredients: 2 cups fresh or frozen blueberries 1/3 cup water 1/4 cup sugar 2 tablespoons lemon or orange juice 1 1/2 tablespoons corn flour mixed with 2 tablespoons of water Preparation: Add the blueberries, water, sugar, lemon juice to a small saucepan, mix and place over medium-high heat. Składniki: 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód 1/3 szklanki wody 1/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody Przygotowanie: W małym rondelku wymieszaj jagody, wodę, cukier i sok z cytryny i postaw go na dużym ogniu. Takim też sposobem powstał pyszny, szybki i przyjemny słodki sos jagodowy, którym można polać dosłownie wszystko, gofry, lody, naleśniki, ciasta i wszystko na co macie ochotę. A ja uwielbiam wszystko co jagodowe, więc postanowiłam dodawać je teraz wszędzie gdzie się da, a nie ma na to lepszego sposobu niż sos:) Wmieszaj mąkę wymieszaną z wodą i gotuj mieszając od czasu do czasy, aż sos lekko zgęstnieje. Stir corn flower mixed with water into the blueberries and simmer stirring occasionally, until the sauce begins to thicken.