W dzisiejszym przepisie wykorzystałam maliny i śliwki 🙂 Składniki /4 porcje: Kruszonka – 1/2 szklanki mąki pszennej – 50 g migdałów bez skórki – 75 g orzechów nerkowca – 50 g zimnego masła – 25 g cukru pudru Owoce – ok. 250 g malin – 8 sztuk śliwek węgierek – 1 opakowanie cukru wanilinowego – lody wanilinowe – łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Orzechy i migdały mielimy do tzw. mąkę orzechowo -migdałową. Owoce mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej i układamy w foremkach na crumble ( u mnie duża forma 20×15 cm lub 4 foremki o średnicy 9 cm). Są bardzo szybkie w przygotowaniu i są doskonałym pomysłem na małe co nieco na przykład w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku. Lipiec/sierpień to czas kiedy mamy bardzo duży wybór świeżych owoców sezonowych, dlatego crumble możemy komponować dowolnie wg naszych upodobań smakowych.