Potrzebujemy: - dorodną cukinię - 3 jajka - 1 szklanka płatków owsianych - pęczek natki - ½ papryki czerwonej - 1 cebula - 10 dag startego żółtego sera - sól - pieprz - 1 łyżeczka kurkumy - 3 łyżki (z górą) bułki tartej - olej do smarowania blaszki Cukinię myjemy i ścieramy na drobnej tarce. Można jeść na gorąco, ale skoro mamy już w keksówkach to niech się schłodzi, ściągnie i można wtedy kroić na plastry. Tak mnie troszkę kusiło by dorzucić smażonego boczku, ale w ostateczności zrezygnowałam, niech będzie wegetariański. Nasze ulubione warzywo, bo można z niej wyczarować wspaniałe potrawy i nigdy nam się nie nudzi. Po odsączeniu soku dodajemy startą cebulę, pokrojoną paprykę, starty ser, przyprawy, jajka oraz płatki owsiane.