Składniki/6 porcji: – ok. 5 jabłek np. ligol – 50 g masła zimnego masła – 100 g mąki – 50 g cukru zwykłego lub trzcinowego – cukier do posypania owoców – cynamon – rodzynki (opcjonalnie_ do podania – lody waniliowe Przygotowanie: Jabłka umyj, obierz i pokrój na grube plastry. Owoce mieszamy z cukrem i cynamonem i wrzucamy do miseczek (u mnie małe ramekiny o średnicy ok. 10 cm i wysokości 6 cm).Opcjonalnie dodajemy po kilka rodzynek. Ten prosty i pyszny deser podbił moje serce kilka lat temu i na stałe zagościł w mojej kuchni :). Na samo hasło crumble pojawiają u mnie serduszka w oczach. Tak przygotowany deser pieczemy w piekarniku ok. 30 minut. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodajemy zimne pasło pokrojone w kostkę.