Kukurydziane gofry z jajkiem po benedyktyńsku

Katarzyna
Śniadania
03.08.2017 15:43
Kukurydziane gofry z jajkiem po benedyktyńsku

Raz spróbujecie – wrócicie po więcej 😉 Czas całkowity 30 minutes Składniki: 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki rozpuszczonego masła + 175g 4 łyżki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 6 jajek 2 żółtka 2 łyżki zielonego pesto 1-2 łyżki octu 2 pomidory kilka plastrów szynki 125 g mozzarelli szczypior sól pieprz Sposób wykonania: Przygotowujemy gofry. Do miski odpornej na wysokie temperatury wbijamy 2 żółtka, dodajemy pesto i 1-2 łyżki wody. Kukurydziane, wytrawne gofry, do tego szynka, ser, pomidorki i jajko, całość polana aromatycznym sosem na bazie żółtek i pesto. Łączymy ze sobą maślankę, 1/2 szklanki masła, 2 jajka oraz cukier. Gotujemy przez 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym do delikatnego odsączenia. Dziś mam dla Was przepis na śniadanie na bogato. Miskę stawiamy na garnek i ubijamy nasz sos na pianę. Na każdym gofrze układamy mozzarellę, szynkę oraz pomidory ze szczypiorkiem. W międzyczasie umyte pomidory kroimy w kostkę i łączymy z posiekanym szczypiorkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mostekwkuchni.pl/kukurydziane-gofry-jajkiem-benedyktynsku/