Kremowa zupa marchewkowa z egzotycznym akcentem

Ewelina
Zupy
24.03.2014 22:35
Kremowa zupa marchewkowa z egzotycznym akcentem

Przepis

Składniki na 4 porcje:

600 g marchewki

1 średni ziemniak

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki klarowanego masła

1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru

1 łyżeczka czerwonej pasty curry

1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki

800 ml bulionu warzywnego

sól i pieprz

4 łyżki kremu kokosowego, gęstej śmietany lub jogurtu

posiekana kolendra lub natka pietruszki

kilka malutkich marchewek do dekoracji (mrożone ugotować)

Marchew i ziemniaka obrać, umyć, pokroić w średnią kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kosteczkę.

W rondlu rozpuścić masło. Wrzucić cebulę i czosnek, lekko osolić, podsmażyć.

Do czosnku i cebuli dorzucić marchewkę, ziemniaka, imbir, pastę curry i paprykę. Dusić razem ok. 5 minut często mieszając.

W drugim garnku mocno podgrzać bulion. Gorącym zalać podsmażone warzywa. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc/ gaz i gotować 15-20 minut, aż marchewka będzie miękka. Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować.

Zupę ponownie podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przelać do miseczek udekorować kleksem kremu lub śmietany, zieleniną i małymi marchewkami.

Źródło: http://pelnytalerz.blogspot.com/2014/03/kremowa-zupa-marchewkowa-z-egzotycznym.html