Przepis
Składniki na 4 porcje:
600 g marchewki
1 średni ziemniak
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
800 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz
4 łyżki kremu kokosowego, gęstej śmietany lub jogurtu
posiekana kolendra lub natka pietruszki
kilka malutkich marchewek do dekoracji (mrożone ugotować)
Marchew i ziemniaka obrać, umyć, pokroić w średnią kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kosteczkę.
W rondlu rozpuścić masło. Wrzucić cebulę i czosnek, lekko osolić, podsmażyć.
Do czosnku i cebuli dorzucić marchewkę, ziemniaka, imbir, pastę curry i paprykę. Dusić razem ok. 5 minut często mieszając.
W drugim garnku mocno podgrzać bulion. Gorącym zalać podsmażone warzywa. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc/ gaz i gotować 15-20 minut, aż marchewka będzie miękka. Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować.
Zupę ponownie podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przelać do miseczek udekorować kleksem kremu lub śmietany, zieleniną i małymi marchewkami.
Źródło: http://pelnytalerz.blogspot.com/2014/03/kremowa-zupa-marchewkowa-z-egzotycznym.html