Przepis
Składniki na orzeszki:
3 szkl. mąki pszennej tortowej
250g margaryny
3/4 szkl. cukru (może być mniej - 1/2 szkl.)
3 żółtka
1 płaska łyżeczka sody sparzona odrobiną wrzątku
Składniki na masę:
250g serka mascarpone
3-4 łyżki masy kajmakowej o smaku orzechowym**
1/2 szkl mielonych orzechów włoskich
Sodę sparzyć w małej ilości wrzątku (2-3 łyżki). Z podanych składników dobrze wyrobić ciasto. Ja robiłam to przy pomocy malaksera. Z ciasta ulepić kuleczki (u mnie wielkości orzecha laskowego*). Maszynki do pieczenia lub patelnię do orzeszków dobrze rozgrzać. Kulki powkładać do foremek i zapiekać kilka minut (pilnować by się nie przypaliły). Mają mieć jasny złoty kolor. Zdejmować na tacę patyczkiem do szaszłyków. Wystudzić.
Serek zmiksować i powoli dodawać masę kajmakową oraz zmielone orzechy.
Masę nakładać do upieczonych połówek orzeszków (płasko, aby po sklejeniu nie wypływało bokami) - złożyć w całość. Na koniec opruszyć cukrem pudrem. Można też maczać w roztopionej czekoladzie połówkę orzecha i ewentualnie posypać orzechami. Ciasteczka można przekładać dowolnymi kremami. Mnie jednak najbardziej tu pasuje orzechowy :)
* wielkość kuleczek musicie sami dopasować do wielkości swoich foremek :) Jeśli ciasta będzie za dużo zrobią się duże kołnierze na łupinkach które potem należy obciąć nożykiem. Jeśli ciasta będzie za mało - orzeszek wyjdzie... niedomknięty po dodaniu masy :)
** ilośc masy kajmakowej jest zależna od tego czy orzeszki będziecie lekko obsypywać cukrem czy będą maczane w czekoladzie.
Smacznego :)