Kremowa zupa z marchewką i groszkiem

Małgorzata
Zupy
25.04.2016 13:17
Kremowa zupa z marchewką i groszkiem

Składniki

3 litry rosołu *

5-6 średnich ziemniaków

200 g mrożonego groszku zielonego

2 marchewki

1 średnia cebula

2 duże ząbki czosnku

150 ml słodkiej śmietanki

1/2 łyżeczki curry medium

1 płaska łyżeczka kurkumy

1/2 pęczka natki pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

pieprz biały

sól

Przepis

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i chwilę smażymy na średnim ogniu. Dodajemy czosnek, marchew, curry i kurkumę. Mieszając podsmażamy wszystko około 2 minut. Wlewamy rosół i gotujemy wszystko razem około 10 minut.

Dodajemy ziemniaki i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy groszek zielony i gotujemy kolejne 2 minuty. Teraz dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i sporą ilością białego pieprzu.