Składniki
3 litry rosołu *
5-6 średnich ziemniaków
200 g mrożonego groszku zielonego
2 marchewki
1 średnia cebula
2 duże ząbki czosnku
150 ml słodkiej śmietanki
1/2 łyżeczki curry medium
1 płaska łyżeczka kurkumy
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz biały
sól
Przepis
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i chwilę smażymy na średnim ogniu. Dodajemy czosnek, marchew, curry i kurkumę. Mieszając podsmażamy wszystko około 2 minut. Wlewamy rosół i gotujemy wszystko razem około 10 minut.
Dodajemy ziemniaki i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy groszek zielony i gotujemy kolejne 2 minuty. Teraz dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i sporą ilością białego pieprzu.