Przepis
Aksamitny krem z marchwi.
Aksamitny krem z marchwi, ugotowany na bulionie warzywnym będzie nam smakował o każdej porze dnia.
Przyjemny smak nadają warzywa podduszone na maśle.
Zupka jest sycąca, rozgrzewająca, lekko słodka w smaku - zasmakuje dzieciom jak i dorosłym.
Składniki - 2 porcje:
- 4 duże marchewki,
- 1 pora - biała część,
- mały korzeń pietruszki,
- mały seler,
- 2 łyżki masła,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- pieprz, sól, słodka czerwona papryka,
- jogurt naturalny,
Warzywa obieram i kroję na mniejsze części bądź w talarki.
W rondlu rozpuszczam masło i przekładam warzywa, duszę je około 15 minut, aż do miękkości.
Następnie zalewam bulionem i całość gotuję na małym ogniu przez kolejne 20 - 25 minut.
Zdejmuję z ognia, miksuję blenderem na gęsty krem, doprawiam do smaku solą oraz słodką czerwoną papryką.
Zupę podaję gorącą, z kleksem jogurtu naturalnego, posypuję świeżo zmielonym pieprzem.