Zupa krem z marchwi

Ewelina
Zupy
10.09.2014 11:49
Zupa krem z marchwi

Przepis

Aksamitny krem z marchwi.

Aksamitny krem z marchwi, ugotowany na bulionie warzywnym będzie nam smakował o każdej porze dnia.

Przyjemny smak nadają warzywa podduszone na maśle.

Zupka jest sycąca, rozgrzewająca, lekko słodka w smaku - zasmakuje dzieciom jak i dorosłym.

Składniki - 2 porcje:

- 4 duże marchewki,

- 1 pora - biała część,

- mały korzeń pietruszki,

- mały seler,

- 2 łyżki masła,

- 300 ml bulionu warzywnego,

- pieprz, sól, słodka czerwona papryka,

- jogurt naturalny,

Warzywa obieram i kroję na mniejsze części bądź w talarki.

W rondlu rozpuszczam masło i przekładam warzywa, duszę je około 15 minut, aż do miękkości.

Następnie zalewam bulionem i całość gotuję na małym ogniu przez kolejne 20 - 25 minut.

Zdejmuję z ognia, miksuję blenderem na gęsty krem, doprawiam do smaku solą oraz słodką czerwoną papryką.

Zupę podaję gorącą, z kleksem jogurtu naturalnego, posypuję świeżo zmielonym pieprzem.