Przepis
składniki:
600g śmietanki 30%
1,5 łyżki cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
sos:
100g gorzkiej czekolady
100ml likieru czekoladowego
4-5 łyżek śmietanki kremówki
dodatkowo:
białe czekoladowe kropelki
wisienki koktajlowe
1. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała.
2. Do rondla o grubym dnie wsypujemy 1,5 łyżki cukru. Cały czas mieszając topimy cukier na brązowy karmel. Wlewamy śmietankę (600g), dodajemy przekrojoną wzdłuż wanilię. Cały czas mieszamy, aby rozpuścił się karmel i doprowadzamy śmietankę prawie do wrzenia. Wsypujemy łyżeczkę cukru pudru i dodajemy żelatynę, mieszamy, aż rozpuści się żelatyna. Przelewamy śmietankę do niewielkich miseczek i odstawiamy do stężenia (najlepiej na noc).
3. Rozpuszczamy czekoladę na parze, dodajemy stopniowo likier i śmietankę, mieszamy na gładką masę.
4. Wyjmujemy śmietankę z miseczek wkładając je na chwile do gorącej wody. Polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy kropelkami czekoladowymi i wisienkami.
Smacznego :)