Karmelowo-waniliowa panna cotta z sosem czekoladowym

Krzysztof
Przepisy
24.03.2014 8:58
Karmelowo-waniliowa panna cotta z sosem czekoladowym

Przepis

składniki:

600g śmietanki 30%

1,5 łyżki cukru

1 laska wanilii

1 łyżeczka cukru pudru

3 płaskie łyżeczki żelatyny

sos:

100g gorzkiej czekolady

100ml likieru czekoladowego

4-5 łyżek śmietanki kremówki

dodatkowo:

białe czekoladowe kropelki

wisienki koktajlowe

1. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała.

2. Do rondla o grubym dnie wsypujemy 1,5 łyżki cukru. Cały czas mieszając topimy cukier na brązowy karmel. Wlewamy śmietankę (600g), dodajemy przekrojoną wzdłuż wanilię. Cały czas mieszamy, aby rozpuścił się karmel i doprowadzamy śmietankę prawie do wrzenia. Wsypujemy łyżeczkę cukru pudru i dodajemy żelatynę, mieszamy, aż rozpuści się żelatyna. Przelewamy śmietankę do niewielkich miseczek i odstawiamy do stężenia (najlepiej na noc).

3. Rozpuszczamy czekoladę na parze, dodajemy stopniowo likier i śmietankę, mieszamy na gładką masę.

4. Wyjmujemy śmietankę z miseczek wkładając je na chwile do gorącej wody. Polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy kropelkami czekoladowymi i wisienkami.

Smacznego :)