Szybka i prosta marchewkowa zupa krem z curry

Marylin
Zupy
14.08.2015 16:14
Szybka i prosta marchewkowa zupa krem z curry

Składniki

Składniki:

1 łyżka oleju roślinnego

1 kg marchwi

1 łyżka curry

1 cebula

1 l bulionu warzywnego

600 ml wody lub więcej

Przepis

1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w talarki i zeszklenia jej ja dwóch łyżkach oleju roślinnego. Następnie dodajemy do niej łyżkę curry. Kroimy marchew i dodajemy do podsmażonej cebuli. Mieszamy by olej pokrył marchew. Dolewamy bulion, gotujemy aż marchewka zmięknie (ok. 20 minut)

2. Całość wlewamy do garnka i blendujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Dolewamy wody, by nieco rozrzedzić krem (w zależności od potrzeb). Do zupy możemy dodać łyżeczkę jogurtu.