Zupa krem z marchwi

Ewelina
Zupy
04.04.2014 21:21
Zupa krem z marchwi

Przepis

Składniki:

500 g marchewki

2 małe ziemniaki

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

1 cm korzenia imbiru

ok. 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka

80 ml mleczka kokosowego

4 łyżki sosu sojowego

curry, pieprz, czerwona papryka

gęsta śmietana i natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Cebulę oraz czosnek posiekać, następnie zeszklić na rozgrzanej oliwie.

Ziemniaki, marchewkę oraz imbir obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, wymieszać. Całość zalać bulionem, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut lub dłużej, aż warzywa będą miękkie.

Zupę zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Wlać mleczko kokosowe i sos sojowy, wymieszać. Doprawić do smaku curry, świeżo zmielonym pieprzem oraz czerwoną papryką.