Przepis
Składniki:
500 g marchewki
2 małe ziemniaki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cm korzenia imbiru
ok. 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
80 ml mleczka kokosowego
4 łyżki sosu sojowego
curry, pieprz, czerwona papryka
gęsta śmietana i natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Cebulę oraz czosnek posiekać, następnie zeszklić na rozgrzanej oliwie.
Ziemniaki, marchewkę oraz imbir obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, wymieszać. Całość zalać bulionem, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut lub dłużej, aż warzywa będą miękkie.
Zupę zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Wlać mleczko kokosowe i sos sojowy, wymieszać. Doprawić do smaku curry, świeżo zmielonym pieprzem oraz czerwoną papryką.