Zupa krem z marchwi

Ewelina
Zupy
17.06.2014 10:17
Zupa krem z marchwi

Przepis

Składniki:

- 1,5 l bulionu warzywnego

- ugotowana marchew z bulionu

- 4 średnie marchewki

- sok z 1 pomarańczy

- płaska łyżeczka cynamonu

- sól, pieprz do smaku

- 50 g masła

- kwaśna śmietana i natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Na początek myjemy i obieramy marchewkę, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.

W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy startą marchew przez około 5 minut cały czas mieszając, aby się nie przypaliła.

Gdy marchew będzie podsmażona zalewamy ją bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut.

Po 20 minutach, dorzucamy pokrojone marchewki z bulionu i całość miksujemy.

Dodajemy sok z pomarańczy i cynamon. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zagotowujemy i ściągamy z ognia.

Zupę podajemy z kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!