Przepis
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- ugotowana marchew z bulionu
- 4 średnie marchewki
- sok z 1 pomarańczy
- płaska łyżeczka cynamonu
- sól, pieprz do smaku
- 50 g masła
- kwaśna śmietana i natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
Na początek myjemy i obieramy marchewkę, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy startą marchew przez około 5 minut cały czas mieszając, aby się nie przypaliła.
Gdy marchew będzie podsmażona zalewamy ją bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut.
Po 20 minutach, dorzucamy pokrojone marchewki z bulionu i całość miksujemy.
Dodajemy sok z pomarańczy i cynamon. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zagotowujemy i ściągamy z ognia.
Zupę podajemy z kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!