Przepis jest odpowiedni dla diabetyków, poniżej dokładne przeliczenie wymienników węglowodanowych oraz białkowo-tłuszczowych przez ekspertów Diabdis 500 g mięsa mielonego np. z szynki 0 WW 1,4 WBT 1 cebula 0,5 WW 0,1 WBT 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie 4,5 WW 0,4 WBT 1 jajko 0,1 WW 3,6 WBT sól 0 WW 0 WBT pieprz 0 WW 0 WBT słodka czerwona papryka 0 WW 0 WBT majeranek 0 WW 0 WBT bułka tarta (szklanka) 7,9 WW 0,7 WBT ok. 15-20 g masła 0 WW 1,5 WBT Całość: 13 WW, 7,7 WBT Jedna porcja (zakładając 10 kotlecików) 1,3 WW 0,7 WBT Składniki: 500 g mięsa mielonego np. z szynki 1 cebula 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie 1 jajko sól, pieprz, słodka czerwona papryka, majeranek bułka tarka ok. 15-20 g masła Muszę Was uspokoić, że obiad lub obiadokolacja to dania, które przygotowuję codziennie, ale nie zawsze jest czas, aby uwiecznić je na zdjęciach. Uwielbiam obiady z piekarnika, bo praktycznie robią się same, są zdrowsze, a w smaku niczym nie ustępują tym smażonym. Nasze ulubione potrawy się powtarzają w związku z czym zawsze zakładam, że zdjęcia zrobię następnym razem : ) Do poniższych kotletów możecie dodać ulubione dodatki jak ser, papryka, cukinia, czy marchewka, przez co zwykły obiad nabierze nowego wymiaru : ) Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.