Składniki (8 porcji): 2 duże filety z kurczaka (800 g) 2 zielone papryki 2 czerwone papryki 2 duże cebule 4 marchewki 400 g świeżego ananasa opcjonalnie pędy bambusa, czosnek, imbir 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia Sos słodko-kwaśny: 690 g passaty pomidorowej 3 łyżki ksylitolu sok wyciśnięty z 2 soczystych pomarańczy szczypta soli, pieprz, chili, mielony imbir, słodka papryka opcjonalnie 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Kurczaka, papryki i cebulę pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. W misce mieszamy wszystkie składniki na sos, a następnie przelewamy całość na patelnię, mieszamy i smażymy razem kolejne kilka minut. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to idealny przykład zdrowego dania, które przygotowane w domowej kuchni smakuje wyśmienicie i potwierdza teorię, że fit jedzenie również może być pyszne. Podajemy z ryżem lub w wersji białkowo-tłuszczowej z orzechami.