Składniki: (na keksówkę o wymiarach 31×12) 5 jajek klasy M 2 i 3/4 łyżki dobrego, ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej aromat pomarańczowy cukier puder po posypania Zdjęcia ciasta przesłane przez czytelników znajdziecie tutaj (klik) Wszystko razem miksujemy na małych obrotach, aż do połączenia składników (uzyskamy coś w rodzaju “kruszonki). Białka ubijamy (na wysokich obrotach) na “biały puch ze szklanką cukru. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy i obsypujemy cukrem pudrem. * proporcję ciemnego ciasta do jasnego można delikatnie zmieniać (u mnie dziś przeważa ciemna część) Następnie wlewamy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Zachęcam, bo taka babka w łaty, to jedno z najłatwiejszych w przygotowaniu ciast. Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na taką właśnie dwukolorową babkę. Do żółtek dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, kilka kropli aromatu pomarańczowego oraz szklankę oleju.