Składniki na keksówkę 23 x 13 cm: 250 g ugotowanej ciecierzycy 1 cebula 1 por 2 małe marchewki 1 ząbek czosnku 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka curry w proszku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 50 g słonecznika 2 jajka sól, pieprz Cebulę i por pokroić w małą kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Moje dzieci zjadają ją chętnie nawet bez dodatków, więc maksymalnie wykorzystuję tę fascynację, która mam nadzieję nie jest tylko chwilowa ; ) Cieciorka to bogate źródło białka, błonnika, wielu witamin i minerałów w szczególności potasu i kwasu foliowego, sprawdza się również w diecie bezglutenowej. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 55 minut, pod koniec pieczenia można przykryć pasztet folią aluminiową, jeśli nie lubimy zbyt zarumienionej skórki. Bezmięsny pasztet z jej udziałem jest wyrazisty, delikatnie pomidorowy, świetnie smakuje w towarzystwie ogórków i papryki. Dodać marchewkę startą na małych oczkach tarki i czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażyć. Ciecierzyca to jedno z naszych ulubionych warzyw strączkowych.