Ciasteczka kasztanki

Krzysztof
Przepisy
23.03.2014 20:20
Ciasteczka kasztanki

Przepis

Składniki

ilość porcji: 30

385 g (1 i 1/2 szklanki) masła orzechowego

225 g masła o temperaturze pokojowej

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

720 g (6 szklanek) cukru pudru

670 g (4 szklanki) półsłodkich groszków czekoladowych

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 5min. › Gotowe w: 20min.

W dużej misce wymieszać masło orzechowe z masłem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Ciasto będzie wyglądać na suche. Formować kulki o średnicy 2,5 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wetknąć po wykałaczce w czubek każdej kulki (później będzie użyta jako uchwyt do zanurzania) i studzić w zamrażarce aż ciastka stwardnieją, ok. 30 minut.

W kąpieli wodnej stopić groszki czekoladowe. Często mieszać aż czekolada będzie gładka.

Zanurzać zamrożone kulki z masłem orzechowym w czekoladzie trzymając za wykałaczkę. Zostawić fragment masła orzechowego na czubku, aby kulki przypominały wyglądem kasztany. Kłaść z powrotem na blachę i przechowywać w lodówce do czasu podania.