Przepis
Składniki
ilość porcji: 30
385 g (1 i 1/2 szklanki) masła orzechowego
225 g masła o temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
720 g (6 szklanek) cukru pudru
670 g (4 szklanki) półsłodkich groszków czekoladowych
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 5min. › Gotowe w: 20min.
W dużej misce wymieszać masło orzechowe z masłem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Ciasto będzie wyglądać na suche. Formować kulki o średnicy 2,5 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wetknąć po wykałaczce w czubek każdej kulki (później będzie użyta jako uchwyt do zanurzania) i studzić w zamrażarce aż ciastka stwardnieją, ok. 30 minut.
W kąpieli wodnej stopić groszki czekoladowe. Często mieszać aż czekolada będzie gładka.
Zanurzać zamrożone kulki z masłem orzechowym w czekoladzie trzymając za wykałaczkę. Zostawić fragment masła orzechowego na czubku, aby kulki przypominały wyglądem kasztany. Kłaść z powrotem na blachę i przechowywać w lodówce do czasu podania.