Ciasteczka orzeszki

Krzysztof
Przepisy
31.01.2014 19:19
Ciasteczka orzeszki

Przepis

Składniki(na około 60 sztuk)

ciasto:

- 250 g mąki pszennej

- 150 g masła lub margaryny

- 120 g cukru pudru

- 1 łyżka ciemnego kakao

krem:

- 100 g mielonych orzechów włoskich

- 1/2 szklanki mleka

- 150 g masła

- 150 g cukru pudru

- 30 g spirytusu

Przygotowanie ciasta:

mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać. Dodać cukier i kakao, wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Oddzielać niewielkie porcje ciasta (po ok. 4 g) i wylepiać natłuszczone pojedyncze foremki do wypieku orzeszków. Ustawić je na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić w foremkach przez około 5 minut, potem wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu:

mielone orzechy zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać zimną masę orzechową i powoli spirytus, dobrze zmiksować.

Tak przygotowaną masą napełnić połówki orzechów i złożyć po dwie razem. odstawić w chłodne miejsce (do lodówki), do następnego dnia, a najlepiej na kilka dni.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną