Przepis
Składniki:
1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych
1 szklanka mąki
130g zimnego masła lub margaryny
1 żółtko
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
100g mlecznej czekolady
1. Wymieszać razem mąkę, orzechy, kakao, cukier wanilinowy i cukier puder. Dodać posiekane masło, żółtko i szybko zagnieść ciasto, wstawić je na 60 minut do lodówki.
2. Z ciasta odrywać kawałki i w rękach formować wałeczki, ich końce zaginać ku sobie, nadając ciasteczkom kształt rogalika i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC na funkcji termoobieg przez 17 minut (na funkcji góra-dół w 180oC).
3. Kiedy rogaliki przestygną, mleczną czekoladę roztopić na parze (w naczyniu znajdującym się nad gotującą się wodą) i przełożyć do foliowego woreczka. Obciąć róg woreczka i czekoladą ozdobić ciastka
Źródło: http://www.malacukierenka.pl/ciasteczka-orzechowe.html