Ciasteczka orzechowe

Krzysztof
Przepisy
19.04.2014 20:52
Ciasteczka orzechowe

Przepis

Składniki:

1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych

1 szklanka mąki

130g zimnego masła lub margaryny

1 żółtko

2 łyżki ciemnego kakao bez cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

4 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

100g mlecznej czekolady

1. Wymieszać razem mąkę, orzechy, kakao, cukier wanilinowy i cukier puder. Dodać posiekane masło, żółtko i szybko zagnieść ciasto, wstawić je na 60 minut do lodówki.

2. Z ciasta odrywać kawałki i w rękach formować wałeczki, ich końce zaginać ku sobie, nadając ciasteczkom kształt rogalika i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC na funkcji termoobieg przez 17 minut (na funkcji góra-dół w 180oC).

3. Kiedy rogaliki przestygną, mleczną czekoladę roztopić na parze (w naczyniu znajdującym się nad gotującą się wodą) i przełożyć do foliowego woreczka. Obciąć róg woreczka i czekoladą ozdobić ciastka

Źródło: http://www.malacukierenka.pl/ciasteczka-orzechowe.html