Przepis
Potrzebujemy:
Duży kurczak
5 ząbków czosnku
duża cebula
7 dużych pieczarek
2/3 szklanki oleju
majeranek
czarny pieprz
sól
ostra papryka w proszku
natka pietruszki
kilka pokrojonych w plastry ziemniaków
czerwona papryka
Wykonanie:
1. Myjemy i osuszamy kurczaka. Kładziemy na brytfankę.
2. Kroimy: pół cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 pieczarki. Mieszamy składniki z około pół łyżeczki majeranku, solą i pieprzem. Nadziewamy kurczaka.
3. Przygotowujemy marynatę: olej, przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku, około 1 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, około 1 łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki, około pół łyżeczki ostrej papryki. Mieszamy składniki. Nacieramy marynatą kurczaka.
4. Kroimy pozostałą cebulę i połowę czerwonej papryki. Układamy warzywa wkoło kurczaka.