Przepis
Składniki ciastka:
4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
25 dag masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 żółtko
2 jajka
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
Składniki masy:
1 i 1/2 szklanki cukru
20 dag masła
2 łyżki kakao
wanilia
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
ulubione bakalie
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki o średnicy 1 cm. Wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki. Piec z na jasnozłoty kolor.
Mleko, masło, cukier, wanilię, kakao zagotować. Masę przestudzić i dodać do niej bakalie i mleko w proszku. Wypełniać nadzieniem orzeszki, sklejać po dwa. Zostawić do stężenia.
Do środka można dodać również po całym orzechu.
Smacznego!