Bezglutenowa tarta z jagodami i bitą śmietanką z nerowców

Anna
Fit
18.07.2017 13:07
Bezglutenowa tarta z jagodami  i bitą śmietanką z nerowców

Suma wymienników (WM) = 1.64, w tym procent WBT = 39 średnica foremki: 21cm pojemność szklanki: 200ml Składniki ciasto 1 i 1/3 szklanki (150g) mąki gryczanej 1 szklanka (100g) migdałów w skórce 2 łyżki (40g) miodu lub melasy np. karobowej ½ łyżeczki soli himalajskiej skórka otarta z ½ cytryny 3 łyżki (60g) stałego oleju kokosowego śmietanka roślinna 1/2 szklanki (100ml) mleka roślinnego (u mnie sojowe) szklanka (150g) orzechów nerkowca (moczonych przez ok 8-10 godzin w 500ml przegotowanej wody) 2-3 łyżki miodu (40-60g) lub melasy np. karobowej skórka otarta z 1/2 cytryny do dekoracji 1 szklanka (130g) jagód 1 garść (70g) truskawek, ewentualnie malin Wykonanie ciasto Migdały zmiel, np. w młynku do kawy. Migdałowo-gryczana tarta z jagodami i bitą śmietanką z orzechów nerkowca Ilość porcji: 16 kawałków Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcja to: WW = 1.26, WBT = 0.79, kcal = 99.7, węglowodany = 10.83g, błonnik = 0.75g, białko = 1.61g, tłuszcz = 6.36g, Znajdziesz tam przepisy na bułeczki drożdżowe, sernik z jagodami, wegańskie lody jagodowe, pierogi z jagodami i wiele innych świetnych przepisów w w wersji bez dodatku rafinowanego cukru. przepis bez wielu składników (mleka, jaj, glutenu, cukru, pszenicy), ale nadal smaczny i lekki. TUTAJ znajdziesz pozostałe przepisy na słodkości bez cukru z dodatkiem jagód. W przypadku uzyskania zbyt rzadkiej konsystencji śmietanki dodaj do niej 1 łyżeczkę agaru rozpuszczonego w 2-3 łyżkach gorącej wody. 4. Ze względu na dodatek miodu/melasy przepis nie jest zalecany dla diebatyka czy osoby zmagającej się z problemem insulinooporności. Wykończenie Na ostudzone ciasto wyłóż śmietankę z nerkowców, równo rozprowadź nożem, podsyp jagodami, udekoruj truskawkami lub malinami. Na blogu umieściłam już wiele przepisów z jagodami, ale ciekawych zdrowo-słodkich jagodowych przysmaków nigdy dość. Wyjmij ciasto z lodówki, zdejmij górną warstwę papieru do pieczenia i delikatnie dociśnij ciasto do spodu. Piecz ok 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu. Tarta nie zawiera glutenu, ale jest idealnie krucha i świetnie udaje typową tartę z mąki pszennej oraz jaj. Wyłóż ciasto do formy, przykryj papierem do pieczenia i wstaw na ok 10 minut do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.napolslodko.com/bezglutenowa-tarta-jagodami-bita-smietanka-orzechow-nerkowca/