Zupy

Rozgrzewająca zupa z dyni, soczewicy i płatków migdałowych

Anna

Feb. 8, 2016, 11:44 a.m.

Rozgrzewająca zupa z dyni, soczewicy i płatków migdałowych

Składniki

mała dynia (ok 500g miąższu) – poza sezonem można użyć mrożonej

½ szklanki soczewicy czerwonej (ok 90g suchej)

1 pietruszka korzeń (ok 80g)

1 łyżka suszonego pora lub ½ świeżego (białej części)

3 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

majeranek

1 łyżka oliwy (ok 10g)

sól

pieprz kolorowy (najlepiej świeżo mielony)

gałka muszkatołowa

imbir

¼ cebuli (ok 25g)

2 łyżki płatków migdałowych (20g)

Przepis

Do garnka wlać 1 litr wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe, por, cebulę, oliwę i gotować. W między czasie obrać dynię, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pietruszkę obrać i również pokroić. Do wywaru dodać soczewicę i pietruszkę. Gotować ok 10 minut. Wsypać dynię, majeranek i gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Zmiksować. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.