- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
mała dynia (ok 500g miąższu) – poza sezonem można użyć mrożonej
½ szklanki soczewicy czerwonej (ok 90g suchej)
1 pietruszka korzeń (ok 80g)
1 łyżka suszonego pora lub ½ świeżego (białej części)
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
majeranek
1 łyżka oliwy (ok 10g)
sól
pieprz kolorowy (najlepiej świeżo mielony)
gałka muszkatołowa
imbir
¼ cebuli (ok 25g)
2 łyżki płatków migdałowych (20g)
Przepis
Do garnka wlać 1 litr wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe, por, cebulę, oliwę i gotować. W między czasie obrać dynię, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pietruszkę obrać i również pokroić. Do wywaru dodać soczewicę i pietruszkę. Gotować ok 10 minut. Wsypać dynię, majeranek i gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Zmiksować. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.