sernik mascarpone bez cukru

Anna
Fit
09.03.2016 13:30
sernik mascarpone bez cukru
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki

Ilość to 14 kawałków

1 kawałek to: WW = 1.89, WBT = 1.16, kcal = 174, węglowodany = 16.58g, błonnik= 0.44g, białko = 3.99g, tłuszcz = 11,18g

Suma wymienników (WM) = 2.79, w tym procent WBT = 64

Miara jednej szklanki to 200ml

Spód

sernik mascarpone bez cukru

sernik mascarpone bez cukru

½ szklanki (50g) mąki owsianej lub zmielonych płatków migdałowych

½ szklanki (50g) mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej

garść 50g suszonych daktyli + ½ szklanki wrzącej wody do namaczania

2 łyżki (25g) oleju kokosowego1 łyżeczka (5g) sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ciasto

160g serka mascarpone (3/4 opakowania)

opakowanie (200g) serka białego naturalnego kanapkowego

¼ szklanki (ok 60g) ksylitolu, erytrolu lub miodu (miód w wersji dla nie cukrzyków)

2 jajka (140g) od szczęśliwych kur :-)

1/2 szklanki śmietanki 30%

Przepis

Spód

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut aby zmiękły.

Mąki, sodę wymieszać.

Daktyle odsączyć, zmiksować.

Włączyć piekarnik na 180 st. C, program pieczenia góra-dół.

Do musu daktylowego dodać olej kokosowy i ekstrakt waniliowy.

Mokre składniki wymieszać z suchymi.

Ciasto wyłożyć do foremki (najlepiej o średnicy 18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Palcami rozprowadzić po całej foremce.

Ciasto wstawić na 5 minut do piekarnika.

Wyjąć i odstawić.

Ciasto

Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić na sztywną pianę.

Żółtka utrzeć z ksylitole, erytrolem lub stewią.

Do utartych żółtek dodać serek mascarpone, następnie serek biały, śmietankę. Dokładnie wymieszać.

Do powstałej masy dodawać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.

Na koniec dodawać po łyżce mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać.

Pieczenie

Piekarnik włączyć na 220 st. C

Na podpieczony spód wylać masę serową, wyrównać łyżką.

Sernik piec w temp. 220 st. C przez 10 minut (nie dłużej), następnie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 120 stopni C i piec 40 minut.

Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do ostygnięcia, bez otwierania.

Porady

1. Dla zmniejszenia ilości tłuszczu i kalorii śmietankę kremową można zastąpić słodką śmietanką 12 lub 18% tłuszczu.

2. Zamieniając ksylitol na stewię zmniejszcie jej ilość o połowę, bo jest słodsza od ksylitolu.