- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki
Ilość to 14 kawałków
1 kawałek to: WW = 1.89, WBT = 1.16, kcal = 174, węglowodany = 16.58g, błonnik= 0.44g, białko = 3.99g, tłuszcz = 11,18g
Suma wymienników (WM) = 2.79, w tym procent WBT = 64
Miara jednej szklanki to 200ml
Spód
sernik mascarpone bez cukru
sernik mascarpone bez cukru
½ szklanki (50g) mąki owsianej lub zmielonych płatków migdałowych
½ szklanki (50g) mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej
garść 50g suszonych daktyli + ½ szklanki wrzącej wody do namaczania
2 łyżki (25g) oleju kokosowego1 łyżeczka (5g) sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ciasto
160g serka mascarpone (3/4 opakowania)
opakowanie (200g) serka białego naturalnego kanapkowego
¼ szklanki (ok 60g) ksylitolu, erytrolu lub miodu (miód w wersji dla nie cukrzyków)
2 jajka (140g) od szczęśliwych kur :-)
1/2 szklanki śmietanki 30%
Przepis
Spód
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut aby zmiękły.
Mąki, sodę wymieszać.
Daktyle odsączyć, zmiksować.
Włączyć piekarnik na 180 st. C, program pieczenia góra-dół.
Do musu daktylowego dodać olej kokosowy i ekstrakt waniliowy.
Mokre składniki wymieszać z suchymi.
Ciasto wyłożyć do foremki (najlepiej o średnicy 18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Palcami rozprowadzić po całej foremce.
Ciasto wstawić na 5 minut do piekarnika.
Wyjąć i odstawić.
Ciasto
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z ksylitole, erytrolem lub stewią.
Do utartych żółtek dodać serek mascarpone, następnie serek biały, śmietankę. Dokładnie wymieszać.
Do powstałej masy dodawać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
Na koniec dodawać po łyżce mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać.
Pieczenie
Piekarnik włączyć na 220 st. C
Na podpieczony spód wylać masę serową, wyrównać łyżką.
Sernik piec w temp. 220 st. C przez 10 minut (nie dłużej), następnie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 120 stopni C i piec 40 minut.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do ostygnięcia, bez otwierania.
Porady
1. Dla zmniejszenia ilości tłuszczu i kalorii śmietankę kremową można zastąpić słodką śmietanką 12 lub 18% tłuszczu.
2. Zamieniając ksylitol na stewię zmniejszcie jej ilość o połowę, bo jest słodsza od ksylitolu.