Panna cotta z herbacianą galaretką, borówkami i bitą śmietaną

Beata
Desery
18.07.2017 11:23
Panna cotta z herbacianą galaretką, borówkami i bitą śmietaną

Składniki na 4 porcje: 2 herbatki TEEKANNE Forest Fruits zaparzone w 300 ml wrzątku 330 ml śmietanki 30% 4 łyżki żelatyny (2 do śmietanki i dwie do herbaty) 3 łyżki ksylitolu (1,5 do herbaty i 1,5 do śmietany) borówki bita śmietana 1. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą żeby napęczniała (ja podzieliłam sobie dwie łyżki do herbaty i dwie to śmietanki, zalałam osobno, żeby wiedzieć czy odpowiednią ilość dodałam). Tym razem mam przepis na panna cottę z dodatkiem herbaty TEEKANNE Forest Friut, ale oprócz tego, że dodałam troszkę herbaty do panna cotty, to na spodzie mamy galaretkę herbacianą, dodałam jeszcze borówki i bitą śmietanę, żeby było ciekawiej :-). Ma wyjść nam ciemny napar (50 ml odlewamy do szklaneczki), do reszty dodajemy ksylitol, mieszamy i dodajemy żelatynę przeznaczoną do herbaty, mieszamy i odstawiamy. 3. Na zastygniętą panna cottę dajemy umyte borówki i na borówki bitą śmietanę. Możemy rozlać do szklaneczek i jak przestygnie włożyć na chwilę do lodówki, żeby nam trochę stężała. Jak śmietanka się nam zagotuje zdejmujemy z gazu, dodajemy odlaną herbatę i żelatynę, mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2017/07/panna-cotta-z-herbaciana-galaretka.html