Przepis na Cytrynowe Ciastka z Mąki Ryżowej i Tahini 1 1/4 filiżanki mąki z brązowego ryżu ½ mąki z tapioki ¼ filiżanki mąki z kukurydzy lub ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru brązowego Mniej niż ¼ filiżanki cukru białego ( można dodać inny produkt słodzący) Sok z 1 cytryny ( można też dodać odrobinę startej skórki z cytryny) 80 gram masła 1 jajko ¼ filiżanki pasty tahini W 100 gramach mąki ryżowej znajdziemy około 4.6 grama błonnika, 28% dziennego zapotrzebowania na magnez, 11% dziennego zapotrzebowania na żelazo, ale również i spore ilości witaminy B6 . W procesie przygotowania ciastek dodałam, też mąkę z tapioki (powstałej z manioka) , która tak samo jak mąka kukurydziana pomaga uzyskać kruchość. Mąka z tapioki absorbuje więcej wody co zapobiega nadmiernej suchości; to pomaga ciastkom, lub też ciastom bezglutenowym uzyskać strukturę podobną do tej powstałej z tradycyjnych mąk glutenowych. Jednak ja wybrałam mąkę ryżową nie ze względu na brak białka glutenu, lecz ze względu na wartości odżywcze które znajdują się w tej mące. Cytrynowe ciastka z mąki ryżowej i tahini mogą być dla Ciebie – sporadyczną, pyszną i doskonałą przekąską. Mąka z brązowego ryżu jest bogatsza w błonnik, magnez, żelazo i witaminę B6.