Umytą, obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty, posypujemy całość solą, mieszamy ręką i odstawiamy na godzinę (w tym czasie kapusta zmięknie i puści sok), po tym czasie całość dokładnie ubijamy drewnianym tłuczkiem, aż kapusta puści więcej soku. Składniki na pojemnik 1,5 litrowy: ok. 1 kg młoda kapusta 3 młode marchewki- 300 g. 1 łyżka soli morskiej (ok. 25 g) na 1 kg kapusty Układamy kapustę ciasno w wyparzonym szklanym pojemnikua, zalewamy powstałym sokiem i obciążamy np. miseczką, małym talerzykiem na którym ustawiamy słoik z wodą, kapusta musi być przykryta sokiem, gdyż inaczej spleśnieje podczas kiszenia. Wystarczy kapusta, marchew i sól, oraz 1,5 litrowy szklany pojemnik, albo duży słoik i 3-4 dni oczekiwania na młodą kapustę kiszoną. Po 3-4 dniach kiszenia kapusta jest gotowa, wtedy możemy ją wykorzystać, albo przełożyć do słoika, zakręcić pokrywką i odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki, albo wynieść piwnicy. Z młodej kiszonej kapusty można zrobić np. surówkę do ryby lub mięsa, albo pyszny kapuśniak z młodej kiszonej kapusty. Po 12 godzinach odgazowujemy kapustę, czyli wyparzonym trzonkiem drewnianej łyżki nakłuwamy kapustę do samego dna, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, ponownie kapustę ugniatamy. Często kupuję młodą kapustę kiszoną, tym razem postanowiłam zrobić sama kapustę kiszoną.