Błonnik - 4.3 Wapń - 33 mg Żelazo - 1.00 mg Magnez - 13 mg Fosfor - 44 mg Potas - 275 mg Sód - 1 mg Cynk - 0.23 mg Witamina C - 41 mg Tiamina - 0.040 mg Ryboflawina - 0.050 mg Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg Witamina B6 - 0.070 mg Kwas foliowy - 8 μg Witamina A – 42 IU Witamina E - 0.10 mg Witamina K - 11.0 μg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czerwona porzeczka w kuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej 100 g borówki amerykańskiej 200 g czerwonej porzeczki 100 g czarnej porzeczki opcjonalnie cukier puder Wykonanie: Zapobiegają także namnażaniu się komórek nowotworowych i wspomagają pracę układu odpornościowego Te małe czerwone kuleczki posiadają w swoim składzie dużą ilość pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który ogranicza w naturalny sposób wchłanianie zbyt dużej ilości cholesterolu we krwi, jak również cukru. Pamiętajmy także, że jedząc porzeczki dostarczamy naszemu organizmowi rzadkie mikroelementy takie jak: mangan, którego niedobór może powodować osteoporozę; bor, którego brak zmniejsza wchłanianie wapnia, fosforu oraz żelaza oraz jod, wpływający na prawidłową pracę układu hormonalnego. Białko ogółem - 1.4 g Tłuszcz - 0.20 g Węglowodany - 13.80 g (cukier 7.37) Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy z formy i układamy w papierze na kratce. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało. Owoce porzeczki zawierają również garbniki, które działają ściągająco oraz przeciwzapalnie na skórę i regulują wydzielanie sebum. Dziś poszłam do ogródka, krzaczki czerwonej porzeczki lekko się połamały od nadmiaru owoców - to już najwyższa pora, aby je odciążyć ! Ale ja uwielbiam się delektować tym stwierdzeniem, tak samo jak daniami, które powstają z kolorowych i soczystych owoców lata. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Parę słów o czerwonej porzeczce Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia.